Malt Viski Nasıl Yapılır

Malt Viski Nasıl Yapılır

Viski kelimesi, Mumyalanmış malt içeren tahıldan damıtılan geniş bir alkollü içki yelpazesini adlandırmak için kullanılıyor. Arpa maltlı, arpa çavdar maltlı buğday, mısır gibi. Bazı mısır özlü viskiler dışında , çoğu viski türü meşe ağacından yapılmış fıçılarda dinlendiriliyor.

Viski şişelerde olgunlaşmaz ancak ve ancak tahta fıçılarda olgunlaşma mümkündür. Yani viskinin yaşı damıtılmayla şişelenme arasında geçen süredir. Fıçı viskinin kimyasal yapısını ve tadını değiştiriken, aynı zamanda bu olgunlaşma işlemi, fıçının ne kadar zamandır viskiyle etkileşim halinde olduğunu belirler. uzun yıllardır şişede duran viskilerin nadir bulundukları için belli bir değeri vardır. Ancak daha yaşlı olarak kabul edilmezler. Yeni yapılmış bir viskinin ahşapta olgunlaştırılmış viskilerden daha iyi bir tada sahip olma olasılığı yoktur..

DÖRT ELEMENTİN GÜCÜ; Viski yapımında temel olarak dört doğal malzeme kullanılır.; su turba arpa ve buğday. Bu dört bileşen, imbiklerin kendilerine has özellikleri ve harmanlama sonucunda viski tadına ulaşır. Viskinin ruhu sayılabilcek ve ona tüm aromasını veren madde turbadır. Turba çürümüş bitki katmanlarından oluşur. Kurutma işlemi sırsında kullanılır. ve viskiye dumansı kokusunu katar. Turbanın kokusu yetiştiği bölgeye göre değişim gösterir. Hammadde olan arpa maltı, özellikle İskoç viskisi yapımında ve bir tür bitki kömürü olan turbay la işlenip kurutulur ve bu iş viskinin hem tadında hemde kokusunda büyük bir etken meydana getirir. Rutubetli ve yağışlı İskoçya nın denize bakan yamaçlarında yetişen turbalara yosun kokusu siner ve iskoç viskisine kendine has kokuyu veren budur.

Viskiler Temel Olarak İkiye Ayrılır: Malt Viski : Malt viskilerin üretimi incelik ister ve pahalıdır. Tadı yağlı ve karakteristiktir. Malt viski tamamen maltlaşmış arpadan yapılır ve soğan şekilli bir imbikte damıtılır. Malt viski yapımının en önemli özelliği, sadece tek hububat çeşidi olarak arpa kullanılmasıdır. mümkün olan en iyi kalitede arpa ıslatılıp bir hafta kadar şişmesi için bekletilir buna çimlendirme işlemi denir. Daha sonra Kiln denilen ocaklarda alttan Turba yakılarak kurutulur ve akabinde öğütme işlemine başlanır.Bu işlemden sonra un halindeki hammadde mayşeleme denilen işleme girer. Mayşeleme , malt içinde bulunan enzimlerle , nişastanın ve mayşe içindeki diğer bileşenlerin hidrolize olmasına verilen isimdir. Arpa maltı mayşesi , mayşeleme aygıtından çıkarılırken soğutulur bir tekneye alınarak değişik mayalar ile karıştırılır. Fermantasyon işleminden sonra birinci ve ikinci damıtma işlemi soğan şeklindeki bakır imbiklerde yürütülür. Taze damıtılmış viski, meşe fıçılarına alınır ve beklemeye bırakılır. Bu süreler ülkeden ülkeye ve iklimlere göre değişiklik gösterir. Yıllandıkça kaliteis artan viskinin bekleme süresi şişelenmeden önce 15 seneye kadar çıkabilir. Bu eski usulle damıtılan malt viskiyi içerken içine su katmamanız gerekir. Soda ve buzda içkinin yıllar içerisinde kazandığı tadı ve lezzeti bozar. Malt viski fıçılarda uzun zaman kaldığı için , tadını tam olarak alabilmeniz önemlidir. Bu konuda , içkinizi koyduğunuz kadehin de önem taşıdığını unutmamak gerekir. Mood Aroma Malt viski içmek için tombul karınlı ve ağzına doğru daralan kadehleri tercih etmelisiniz ki özel aromasının daha iyi duyumsayabilesiniz.